PEYGAMBER EFENDİMİZ VE GÜL

Peygamber Efendimiz’in simgesi nedir? Peygamberimiz neden gül ile anılır?
Şeyh Sâdî, velîlerin bütün güzelliklerini Allah Resûlü’ne borçlu olduklarını, bütün gönül sermâyelerini rûhâniyet-i Rasûlullah’tan tefeyyüz ettiklerini, Gülistan adlı eserinde temsîlî bir üslûb ile şöyle hikâye eder:

“Bir kişi hamama gider. Hamamda dostlarından biri kendisine temizlenmesi için güzel kokulu bir kil (temizleyici toprak) verir. Kilden, rûhu okşayan enfes bir râyiha yayılır. Adam kile sorar:

“–A mübârek! Sen misk misin, amber misin? Senin gönül çekici güzel kokunla mest oldum…”

Kil ona cevâben şöyle der:

“–Ben misk de amber de değilim. Bildiğiniz, alelâde bir toprağım. Lâkin bir gül fidanının altında bulunuyor ve her seher gül goncalarından süzülen şebnemlerle yoğruluyordum. İşte hissettiğiniz, gönüllere ferahlık veren bu râyiha, o güllere âittir…”

GÜL NEYİ İFADE EDER?

Gül, Hazret-i Peygamber Efendimiz’in sembolüdür. Peygamberimizin güzel kokusu, O’nun çiçeklerin içinde kokusu ve güzelliğiyle meşhur “gül” ile anılmasına neden olmuştur.

Şu fânî hayat dershânesindeki en mühim tahsil de;

O Güller Şâhı’nı tanıyabilmek, O Gül’ün mübârek kokusundan ve rûhânî dokusundan nasîb alabilmek, O Gül’ün yaprağında bir şebnem tânesi olabilmektir…

Bu yolda gereken en temel malzeme ise O’na olan muhabbettir


Bahçenizde gülleriniz var ama çicek açmıyor mu? sarmaşık gülünüz var ama uzamıyor mu? Baston gülleriniz var ama sürekli böcekleniyor mu?…..Bu ve buna benzer gülleriniz ile ilgili sorun mu var? Haydi o zaman güllerin bakım ihtiyaçlarını öğrenelim!

Güllerinizin gelişebilmesi için alt yapısı önemlidir. Toprağı mutlaka kumlu, killi ve gübreli olmalıdır. Drenajı olmalı su toprakta birikmemelidir. Eğer gül toprağınız verimsiz ise mutlaka toprağınızı yenileyin veya güller için bitki marketlerinde, fidanlıklarda satılan toprak ile değiştirin.Gülleriniz saksıdaysa alt ve yanlardan bitki köklerine zarar vermeyecek şekilde toprağını alın yerine gülünüz için hazırladığınız toprağı koyun. Bitki altını yanını üstünü bu toprak ile yenileyin ve tekrar bitkinizi saksıya dikin. Eğer bahçenizdeyse etrafını çapa yardımıyla kazın derinine inin toprağında bir miktar çıkartın yerine hazırlamış olduğunuz toprağı koyarak tekrar eski haline çeviriniz.


Güllerinizin sağlıklı olmasını istiyorsanız mutlaka sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde gübrelemeyi ihmal etmeyin. Sonbahar mevsiminde NPK gübrelerinden (N: azot, P: fosfor, K: potasyum) P ve K miktarı fazla olan gübrelerden kullanırsanız bitkiniz kış soğuklarına ve hastalıklarına karşı güçlü durur. Organik gübre ile de gübreleyebilirisiniz. Özellikle kış soğuklarında bitkinizin köklerini sıcak tutar. İlkbahar mevsiminde ise NPK gübrelerinden N-P-K oranlarını yüksek olduğu veya N-P oranın yüksek olduğu gübrelerden kullanabilirsiniz.

Güllerinizin alt yapısını bu şekilde ayarlamanıza rağmen yinede istediğiniz gibi çicek açmıyorsa sorun budamanızdan kaynaklanabilir. Güllerinizin dibinden çıkan sürgünleri budama makası ile kesin bu dallar bitkiyi zayıflatır. Ayrıca kalın ve çok dal vermiş kısımları budarsanız bitkinizin çicek vermesine teşvik edersiniz. Güllerinizin sağlıklı gelişimi için kış mevsimi öncesi budamalarınızı bitirmeniz gerekmektedir.

Güllerinizin çicekleri az ise bitkiniz yeterli güneş görmemiş olabilir. Gül bitkiniz ister çalı ister sarmaşık ister ağaçcık formunda olsun ama mutlaka günde en az 3-4 saat güneş görsün. Çünkü gül tomurcukların açılması için güneşe ihtiyacı vardır. Güneş güllerinizi besler ve büyütür.


Eğer güllerinizi saksıda bakıyor ve soluk gözüküyorsa sorun saksınızın küçük gelmesi olabilir. Bitkinizi dikkatli bir şekilde saksınızda çıkartın. Bitkinizin kökleri toprağı sıkı bir şekilde kaplamış ise hemen bir numaralı büyük saksıya bitkinizi dikin.

Bitkinizin toprağındaki vitamin ve mineralleri hızlı bir şekilde almasını isterseniz sulamasına dikkat ediniz. Çünkü topraktan vitaminini ve mineralini yoğun alan bitki güzel ve hızlı gelişir. Güllerinizin gelişim döneminde özellikle ilkbahar mevsiminde suya çok ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden güller için sulama önemlidir. Toprak kurudukça su verilmelidir.

Gülleriniz çok çabuk böcekleniyor ve mantar hastalığına yakalanıyorsa ilaçlama dönemini takip ediniz. Sonbahardan itibaren bakım ilaçlamalarına başlayın. Böcek larvaları kış mevsiminde bitkide saklanır ilkbahar mevsiminde böceklenmeye başlar. Bitkinizin hastalık yapısına göre insektisit ve fungusit ilaçlarını bir uzmana danışarak uygulayınız.

  صِبْغَةَ اللّٰهِۚ وَمَنْ اَحْسَنُ مِنَ اللّٰهِ صِبْغَةًۘ وَنَحْنُ لَهُ عَابِدُونَ

“Biz, Allah’ın boyasıyla boyanmışızdır. Boyası Allah’ınkinden daha güzel olan kimdir? Biz ona ibadet edenleriz” (deyin). Bakara 138



YÜZÜNÜZÜN HEP GÜL’MESİ Dileğimle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir